Vitamin E_title.jpg (5695 bytes)

Vitamin E Studie Overrasker Leger

ORLANDO, Florida, USA Leger er overrasket over konsklusjonene i en britisk studie at to kroners verd av E-vitamin ser ut til å redusere hjerteinfrakt med 75 prosent når det blir tatt daglig av personer med dårlig hjerte.

 

Vitamin E 400 ie 100 Kap/tab

Kr 495 (Ink. Frakt)

Qty: = Kvantum: ADD = LeggeTil (NB trykk 2 gang for 2 x100 tab, 3 gang for 3x100 tab, o.s.v.)

-»Jeg er overasket De fleste av mine kolleger er overrasket», sier dr. Thomas Ryan ved Boston University.

Når alt kommer til alt, selges vitaminer med ritig dose i helsekost butikker og supermarkeder i USA (ikke i Norge). »Dersom en av dem virker så godt, hvorfor har ingen merket det tidligere?», spør Ryan.

»Det er ganske forbansende. Egentlig utrolig», sa dr. W. Douglas Weaver fra University of Washington.

I virkeligheter er forskerne selv bli forbløffet overover sine oppdagelser.

Forskerne, ledet av dr. Nigel G. Brown fra Northwick Park Hospital i London, offentliggjør sine funn i britisk medisinsk tidskriftet Lanset og presenterte funnene for verdens ledende hjert spesialister på det årlige møtet for det American College of Cardiology »Vi blir overrasket over omfanget av resultatet, men det ser ut til å være ritig», sa dr.Brown.

Vitamin E er en av en gruppe næringsmidler kjent som antioksydenter. Problemer med hjeret er ofte et resultat av opphoping av klumper med fett i blodårenes vegger.

Men, dette fettet i blodet kan være harmløst dersom det ikke er oksyderte - den samme prosessen som gjøre jern brunt og ødelegger mat. Oksydring er et steg som omdanner fett og kolesterol til en form som avleires i arteriene.

Forskjellen i mengden av antioksydanter i dietten kan, f. eks., hjelpe med å forklare hvorfor folk som lever i landene ved middelhavet har mindre hjerte problemer enn nord-europeere og amerikanere.

Mørke grønne bladrike grønnsaker, helkorn, hvetekim, nøtter, frø og belgplanter er rike på E vitamin, og kan finnes i høye konsentrasjoner i planteoljer som maisolje. Men det vil være vanskelig og for dyrt å konsumere tilstrekkelig av disse hver dag for komme opp mot de samme mengdene som ble undersøkt i studien.

I de siste årene har leger oppdaget at personer som konsumerer mye vitamin E tilskudd i normale daglige doser i UK og USA ser ut til å redusere riskoen for hjerteinfrakt. Men hittil har ingen utført et stort eksperiment for å undersøke om E-vitamin piller virkelig gjør dette.

Det britiske teamet innrullerte 2002 personer med alvorlig hjerteproblemer og tildelte dem vilkårlig enten jukse piller eller piller som inneholdt enten 400 eller 800 internasjonale enheter (I.E.) med Vitamin E hver dag.(OBS! Maksimum i en pille i Norge er kun 45 I.E.)

Etter 17 mnd. med oppfølging var 50 personer døde av hjertesykdom og 55 hadde hatt ikke-dødelige hjerteinfrakt. Fjorten av de ikke dødelige hjerteinfraktene var blandt de som tok vitaminer, og 41 var fra placebo gruppen. Dødeligeheten fra alle typer hjertesykdom var jevnt ordelt mellom de to gruppene.

Forskerne sier at de tror at helsebudskapet er klart.Dr. orris J. Brown fra Cambridge University sa at han anbefaler 800 i.e. Vitamin E daglig for pasienter med angina smerter. (personer med høy risiko).

«Men, utfra det vi vet om vitamin E, er sansynligheter for at hvis en sunnere gruppe pasienter tok det, så ville det være mer sannsynlig at de vil ha godt av det enn at det vil skade dem.»

Forskerne så ingen uønskede bivirkninger fra vitaminet. Fordi det ser ut til å være trygt, sier noen leger at de ikke ser noen grunn til å unngå det. Dr. Robert Califf fra Duke University sa: «Dersom pasienter ønsker å ta det så vil ikke jeg forhindre dem i å ta det.»

Vitamin E kan kjøpes receptfritt direkte fra eUSAmart.

Les videre på dansk:

Vitamin E´s effekt på arteriosklerose